dot_animation
21.12.2024
17:17
Søg på brancher
facebook

Modificeret træ
i fremtidens rockguitarer

Ganske almindeligt træ, som er tilgængeligt i f.eks. danske skove, kan modificeres og bruges, når der skal bygges rockguitarer, viser projekt på Teknologisk Institut

På grund af gode tekniske egenskaber er visse tropiske træarter populære, når der skal bygges rockguitarer. På Teknologisk Institut arbejder man på at gøre musikbranchen opmærksom på de lokale træressourcer, som med modificering, kan få de eftertragtede egenskaber. I et banebrydende guitarprojekt erstatter modificeret træ tropisk hårdt træ i de dele af guitaren, hvor hårdheden er en afgørende parameter.

Guitareventyret begyndte, da konsulent og møbelsnedker Lars Hansen fra Teknologisk Institut læste en artikel i Politiken, som beskrev, hvordan FBI havde opsøgt den kendte guitarfabrikant Gibson i USA med mistanke om, at de brugte udryddelsestruede træarter.

Sammen med teamleder Thomas Mark Venås, som er ekspert i træmodificering og blandt andet har en Erhvervs Ph.d. inden for fagområdet, satte Lars Hansen sig for at undersøge, om guitarer af modificeret træ kan erstatte det tropiske træ – vel at mærke uden at gå på kompromis med musikernes krav til lyd og kvalitet.

- Træets hårdhed har stor betydning for guitarens gribebræt. Træet skal være hårdt og dimensionsstabilt, hvilket betyder, at træet ikke ændrer form – og deraf følgende klang - når det udsættes for fugt, forklarer Thomas Mark Venås.

Modificering giver de rigtige egenskaber  

Næste skridt var at kontakte musikhuset 4Sound, som både bygger og forhandler guitarer. De ville gerne være med til at videreudvikle idéen og har hjulpet med at bygge fem guitarer med forskellig grad af modificering i træarterne ahorn og fyr.

- Det primære anvendelsesområde for tropisk træ i guitarer er som gribebræt, hvor man ofte bruger palisander eller ibenholt p.g.a. disse trætypers klangmæssige egenskaber, slidstyrke og retningsstabilitet. Det er især den del af guitaren, der er oplagt at erstatte med det modificerede træ, forklarer Mark Burer fra 4Sound.

Resultaterne positive

Mark Burer fortæller desuden, at resultaterne med at bruge Kebony (ahorn) som gribebræt i stedet for palisander/ibenholt overvejende har været positive, hvilket dels skyldes et behageligt udseende, der kan forveksles med visse palisander-typer, og dels at de klangmæssige egenskaber er meget tilfredsstillende på de prototyper, teamet har fremstillet.

Det modificerede træ er købt hos den norske virksomhed Kebony og hollandske Accoya, hvis modificerede træ har egenskaber, som dimensionsstabilitet eller øget hårdhed.

- Træet er ganske almindeligt og tilgængeligt i f.eks. danske skove, siger Lars Hansen, og tilføjer.

- Ved anvendelse af fysiske eller kemiske modificeringsprocesser kan man ændre træstrukturen og derved opnå ønskede effekter – som for eksempel forbedret dimensionsstabilitet eller øget hårdhed.

Bæredygtigt frembragt

En ekstra bonus er, at modificeret træ er bæredygtigt frembragt, fordi det ikke skal transporteres langvejs fra, og fordi man ikke må anvende giftige kemikalier, når man modificerer træet. Ved afbrænding eller kompostering afgiver modificeret træ derfor ikke flere stoffer end almindeligt træ.

Den 3. september 2012 stod de særlige guitarer over for deres første ”musiker-test”, da en af dansk rocks kendte guitarister, Jacob Binzer fra DAD, sagde ok til at teste en af guitarerne fra projektet i TV-Avisen. Rockstjernen vendte tommelfingeren opad, og det var et vigtigt skridt i den rigtige retning samt et stort skulderklap til teamet bag projektet, som fik ekstra motivation til at sætte guitarerne i produktion.

Oktober 2012

 

Træets hårdhed har stor betydning for guitarens gribebræt.