Ny kartoffel udfordrer pastaAntonia. En helt ny kartoffelsort, som er en direkte udfordring til pasta og ris – lige så nem at tilberedeManden bag den nye kartoffel er Peter Anker fra Storøhage Kartofler på Lammefjorden. Ligesom kollegerne har han de seneste år set forbruget af kartofler falde i Danmark. Mange vælger i stedet ris eller pasta, fordi de er nemmere at tilberede. Især yngre synes, at det er besværligt med kartofler, som skal skrælles. - Men det behøver du slet ikke, siger Peter Anker og fortsætter: - Jeg kunne ikke drømme om at skrælle en kartoffel. Vitaminerne sidder i de yderste lag. Skrællen bidrager også til smagsoplevelsen. Og så er der jo også hele spørgsmålet om madspild. Hvis du har en kartoffel, der er lys i overfladen, er der ingen grund til at skrælle den. Bare kog den og spis den med skræl. Eller skær den i skiver og smid den i ovnen eller på panden. Det er lige som nemt som pasta og ris – der er bare flere måder at tilberede kartoflen på. Og så får du en fødevare, der mætter godt og er fuld af fibre og C-vitaminer. Meget velsmagendeAntonia-sorten, som Storøhage Kartofler har eneret på at dyrke og sælge i Danmark, er en meget velsmagende kartoffel. Skribenten Mira Arkin, der står bag Miras Madblog, beskriver den som en nydelig og lys kartoffel med fast kød. Lidt hen ad en aspargeskartoffel i konsistens, men mere fast og med en lækker smøragtig og sødmefuld smag. Fin, lys overfladePeter Anker regner med at have nok til tre-fire måneders salg. Og uanset hvor sent på sæsonen, det bliver, beholder kartoflen sin fine, lyse overflade. Vælg ud fra smag og kvalitetDer findes et utal af kartoffelsorter. Peter Anker håber, at vi i Danmark bliver bedre til at bruge sorterne til det, de hver især er bedst egnet til, om det så er at bage, koge eller stege – og spise dem som tilbehør eller i en salat. Oktober 2013 |
Antonia er en helt ny kartoffelsort, som ikke behøver at blive skrællet. |