dot_animation
26.4.2024
11:17
Søg på brancher
facebook

Ny app kan være guld værd
for mennesker med psykisk sygdom

Et forskningssamarbejde mellem IT-Universitetet og Region Hovedstadens Psykiatri har resulteret i en app til smartphones, som kan blive et effektivt i værktøj i behandlingen af patienter med bipolar lidelse, tidligere kendt som maniodepressiv lidelse

Når den 37-årige patient Peter, som har bipolar lidelse, får for lidt nattesøvn, modtager han en besked på sin mobiltelefon. Beskeden husker ham på, at han skal sørge for at få sin søvn. Og selv om Peter inderst inde godt ved, at han ikke har fået sine otte timer, fungerer beskeden som en effektiv advarsel om, at han kan være på vej ind i den spiral, som i en årrække førte ham ned i depressionens bundløse hul.

- I hverdagen er det let at skyde fra sig og tænke, at så må jeg bare sove lidt ekstra i aften. Men det får man ikke altid lige gjort, og der minder Monarca mig om, at jeg skal tage det her rigtig alvorligt og tage en sovepille, hvis jeg har svært ved at falde til ro, siger Peter, som af hensyn til fremtidige jobmuligheder har valgt at være anonym.

Peter er en af de 12 patienter med bipolar lidelse, som har været med til at teste Monarca – en ny app til smartphones, som er blevet udviklet på IT-Universitetet i et forskningssamarbejde med Region Hovedstadens Psykiatri. 

En slags digital logbog

Monarca er kort fortalt en applikation, hvor patienterne hver dag skriver, hvor mange timer de har sovet, hvor meget alkohol de har drukket, om de har følt sig triste eller i godt humør osv. Derudover registrerer applikationen automatisk, i hvilket omfang patienterne bruger deres mobiltelefon. Oplysningerne bliver tilsammen til en slags digital logbog, som kan give patienterne og deres behandlere et praj om, hvordan sygdommen udvikler sig fra dag til dag.

Ifølge sygeplejerske Hanne Steenberg Nikolajsen, som har været med til at teste Monarca-applikationen, betyder det, at man kan gribe hurtigere ind, når en patient er på vej i en forkert retning. For hvis patienten Peter kun har sovet tre timer hver nat i den sidste uge, vil behandlerne i Psykiatrien også blive opmærksomme.

- Monarca giver os muligheden for at følge patienterne tættere i hverdagen. Hvis en patient f.eks. begynder at blive lidt deprimeret, kan det faktisk være svært for ham eller hende at henvende sig, men idet jeg går ind og kigger på deres registreringer hver dag, så kan jeg jo henvende mig til dem, siger hun.

Positiv evaluering

Monarca er netop blevet testet af 12 patienter og deres behandlere, og evalueringen af applikationen har været særdeles positiv. Ifølge Peter er Monarcas største force, at de mange oplysninger fra hans mobiltelefon bliver struktureret på en let aflæselig måde, så han hurtigt kan få et billede af, om han er på vej i den rigtige retning.

- Monarca gør, at man lettere kan se mønstrene i hverdagen, f.eks. kan man grafisk se, hvis man i de sidste to uger har haft en nedadgående kurve i søvn, mens kurven over forbruget af alkohol i samme periode er opadgående, siger Peter, som dog ikke kan regne med, at Monarca bliver en integreret del af behandlingen i den nærmeste fremtid. Der vil nemlig gå nogle år, inden de ca. 25.000 patienter med bipolar lidelse i Danmark vil kunne få glæde af app’en, fortæller professor Jakob Bardram fra IT-Universitetet:

- Vores pilotafprøvning har helt tydeligt vist, at pilen peger i den rigtige retning. Men dét, som vi endnu ikke har dokumenteret, er, om Monarca har effekt på behandlingen. Det vil vi så bruge nogle år på at finde ud af ved at lave kliniske forsøg, hvor vi vil undersøge, om de patienter, som bruger Monarca, får det bedre end de patienter, som ikke bruger Monarca.

Svarer til at tage Lithium dagligt

Forskerholdet bag Monarca er optimistiske mht. projektets fremtid, og professor Lars Kessing fra Region Hovedstadens Psykiatri kan sagtens forestille sig, at app’en kan blive meget værdifuld i behandlingen af bipolar lidelse.

- Vi håber, at Monarca kan reducere de maniske og depressive symptomer med en tredjedel. Det svarer til effekten af, at en patient dagligt tager Lithium, som er en meget brugt medicin til behandling af bipolar lidelse, siger professor Lars Kessing, som også er nysgerrig efter at vide, om app’en vil kunne bruges i behandlingen af andre psykiske lidelser.

Marts 2012