dot_animation
29.3.2024
6:44
Søg på brancher
facebook

Hvert andet arkitekt- og ingeniørfirma
henter vækst i udlandet

Ordrene kommer primært fra Norge og Sverige samt lande udenfor Europa, viser ny undersøgelse

Det bliver ikke kun regeringens egne væsktinitiativer, der kommer til at holde gang i hjulene i Danmark. Lidt under halvdelen af de danske byggevirksomheder har allerede byggeopgaver eller har planer om at begå sig i udlandet i det kommende år. Og blandt de mest aktive virksomheder i udlandet er arkitekter og ingeniører.

Det viser en undersøgelse foretaget af kommunikationsfirmaet BullsEye Communications blandt 106 ledere i byggeriet. Heraf fremgår det, at 47 procent af arkitekterne udfører tegnearbejde eller er involveret i byggeaktiviteter udenfor Danmarks grænser.

En af de virksomheder er Arkitema, der allerede har etableret sig i Stockholm og Oslo med tilsammen over tyve mand.

Store investeringer i hospitaler

- Der er ingen tvivl om, at Sverige og Norge er to lande, der vil få en stor vækst i private og især offentlige byggerier i de kommende år. Her vil vi f.eks. se store investeringer i hospitaler, som er en af Arkitemas kernekompetencer. Ved at etablere os lokalt øger vi muligheden for at vinde opgaver som disse. Det samme gælder skolekonkurrencer og opgaver inden for boligbyggeri. Samtidig vil det styrke samarbejdet og udvekslingen af idéer, erfaringer og konkret arkitektviden mellem vores kontorer i Aarhus, København, Oslo og Stockholm, siger adm. direktør i Arkitema, Peter Berg.

Efterspørger danske ingeniører

64 procent af ingeniørerne vil i det kommende år udføre byggearbejde i udlandet.

Danmarks tredjestørste ingeniørfirma Grontmij, der er blandt de bedste i verden inden for rådgivning om vand, oplever i øjeblikket kraftig efterspørgsel på deres kompetencer i udlandet. Grontmij har lige færdiggjort et vandværk i Bangladesh, er i gang med nedlægningen af 3.500 km vandrør i hovedstaden Dhaka, planlægger forbedret vand- og spildevandsforhold i 12 mellemstore byer i Tyrkiet, og rådgiver om opbygningen af vindmølleparker i bl.a. Egypten, Tanzania og Kenya.

- Vi oplever lige nu en kraftig efterspørgsel på vores rådgivning i udlandet. Især inden for vand og energi. Det skyldes et stigende behov for vores løsninger, og fordi vi har opbygget en stor ekspertise gennem årene, siger adm. direktør Søren Larsen, Grontmij, og tilføjer:

- Danske ingeniørvirksomheder har en lang tradition med at hente opgaver i udlandet, fordi vi i Danmark uddanner højt specialiserede ingeniører til et lille marked. Og for virksomheder som os, der på udvalgte områder har opbygget en stor ekspertise og troværdighed gennem vores projekter, bliver det muligt at hente en større bid af et globalt marked. Det har stor værdi.

Maj 2013
 

Arkitema Architects er en af de arkitekt-virksomheder, som er godt i gang med at skabe nye opgaver i Norge og Sverige. Her første etape af en helt ny bydel i Göteborg – Nya Hovås.