dot_animation
23.6.2024
12:42

Massive udfordringer i Kina

Innovation Centre Denmark-delegation brandede Danmark som førende inden for transformation af serviceydelser

Kina står over for massive udfordringer i deres sundhedssystem og har i stigende grad brug for innovative og langsigtede sundhedsIT-løsninger. Det gælder bl.a. inden for telemedicin, mobilteknologi og datasystemer. Sundhedsområdet er højt prioriteret i Kinas nuværende 12. femårsplan, og målet er, at Kina over de næste 30 år skal bygge 5.000 nye hospitaler.

Udfordringerne tæller bl.a. tilvejebringelsen af ét sundhedssystem i et land på geografisk størrelse med Europa. Kina har ikke et lag af praktiserende læger, så alle konsultationer og behandlinger foregår på hospitalerne. Dertil kommer de udfordringer, der følger af den demografiske udvikling, den såkaldte ”4-2-1 sociale struktur” med fire bedsteforældre, to forældre og et barn. Endeligt oplever Kina i stigende grad samme kroniske sygdomme, som vi oplever i Vesten, f.eks. diabetes og KOL

Niels Ejskjær, afdelingslæge, lektor, Ph.d. ved Aarhus Universitetshospital, deltog i Innovation Centre Denmark-delegationen til Kina i september 2012.

- Vi havde både mulighed for at brande Danmark som førende indenfor transformation af serviceydelser og samtidig en chance for at vende det hele rundt og se på, om Kina kan lære os noget om de kliniske behov, vi har. Derudover dannede delegationen en netværksgruppe mellem deltagerne og brobyggede samtidig til kinesiske aktører, der potentielt kan viderebringe muligheder for udvikling for både Kina og Danmark, siger han.

Har åbnet mange døre

Dines Juhl Barsøe, partner i GoingAware, deltog også i sundhedsIT-delegationen til Shanghai. GoingAware er en mindre virksomhed, der tilbyder innovative smartphone-løsninger, som kan lette arbejdet med dokumentation og diagnosticering i bl.a. sundhedssektoren betydeligt. Med til Kina havde virksomheden produktet ’MobilRapport’, der kan gøre dokumentationsarbejde færdigt på mobilen. Billeder og tekster lægges automatisk ind i en fast skabelon, markeringer foretages med cirkler og firkanter, og det samlede resultat omformes til PDF-fil, der ligeledes automatisk vedhæftes mail. Reaktionerne i Kina var, som Dines Juhl Barsøe forklarer her, meget positive:

- Der er ingen tvivl om, at turen til Shanghai har åbnet rigtigt mange døre for os. Min vurdering er, at forretningspotentialet for vores teknologi i Kina er rigtig stort. Helt konkret er vi efter besøget i Shanghai gået i gang med at udvikle en form for ”doktorapp” i samarbejde med et kinesisk hospital. App´n kan bruges til fjerndiagnosticering, og potentialet for den type teknologi er enormt stort i Kina, hvor man på rekordfart er gået fra papirblok til smartphone, også i sundhedssektoren. I Kina skal alle på hospitalet for at modtage lægebehandling, og især de små hospitaler råder ikke altid over den nødvendige ekspertise. Her kan ”doktorapp” vise sig at være rigtig nyttig, siger han.

Dansk teknologi i kinesisk løsning

Dines Juhl Barsøe fik også kontakt til en kinesisk virksomhed, der monitorerer videokameraer og overvågningssystemer. Kineserne er interesseret i både at implementere GoingAwares teknologi i deres samlede eksisterende løsning og at agere som distributør for GoingAwares eksisterende produkter på det kinesiske marked. Et besøg i Hong Kong Science & Technology Parks resulterede i en invitation til GoingAware om at ansøge om tildeling af et 18 måneders gratis ophold i parken med tilhørende økonomisk ”rygsæk” til en værdi af op til 300.000 HK$.

November 2012

 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: