dot_animation
6.12.2023
11:28

Eliminerer udgifter til produktion af prototyper

3D printeren fra Create It Real giver mulighed for en mere innovativ produktudvikling 

- Man kan udvikle og innovere mere, uden at omkostningerne løber løbsk – og dermed få et bedre produkt, før man starter en masseproduktion op.

Sådan sammenfatter Jérémie Pierre Gay, indehaver af Create It Real, erhvervslivets fordele ved at bruge Aalborg-firmaets 3D printer, der praktisk taget kan eliminere udgifterne til at producere prototyper.

- Med vores 3D printer kan man producere alle de prototyper, man vil, uden at det koster ret meget. Det er den direkte vej fra 3D tegning til færdigt objekt. Egentlig er printeren tiltænkt private og mindre virksomheder, men vi kan konstatere, at også store virksomheder er interesseret i en billig 3D printer. Den koster ikke mere, end at man kan give én til hver ingeniør i udviklingsafdelingen og lade dem printe prototyper hver især efter behov. Det giver en mere innovativ udvikling og gør det nemmere at diskutere detaljer med andre, fordi man har et konkret objekt at kigge på og røre ved. At snakke ud fra en tegning er svært, siger Jérémie Pierre Gay.

Individuelle produkter

At tale om masseproduktion af individuelle produkter giver god mening med 3D printeren fra Create It Real. Den er målrettet det forbrugersegment, der går efter individuelle produkter. Og den del af markedet er lige så stor som ”IKEA-segmentet” med masseproducerede standardvarer.

- Masseproduktion har gjort os alle sammen rigere ved at gøre alt billigere. Årsagen er, at produktionslinjen kører non-stop – den anden industrielle revolution – og spreder dermed investeringerne i maskine og støbeform til hver ny enhed, der produceres. Og efter at have produceret en vis mængde enheder bliver produktionsomkostningen så lav, som den kan blive. Med 3D printeren er vi kommet til den tredje industrielle revolution, fordi vi ikke kun kan fastholde fordelene fra den anden, men fordi vi samtidig også kan masseproducere individuelle produkter én efter én, siger Jérémie Pierre Gay og tilføjer:

- ”Mass customization” vil jeg kalde det, eftersom der er mere værdi i et produkt, som er fremstillet specielt til dig. Alle bliver ”rigere”, fordi alles liv bliver bedre uden at øge leveomkostningerne – præcis hvad der skete i den anden industrielle revolution. Pointen er, at produktionslinjen med 3D printeren bliver mere fleksibel, og vi vil på et tidspunkt ikke mere have fabrikker, som alene fremstiller f.eks. dele til biler, men få mere ”brede” fabrikker, som producerer alle former for metaldele, og som let kan skabe forskellige metaldele en efter en med utrolig hastighed. Med sådanne ekstremt fleksible produktionslinjer bliver der kun brug for én fabrik, som producerer en mangfoldighed af produkter på bestilling, i hver by. Det bliver ikke mere nødvendigt at centralisere produktionen, hvorfor vi kan få produktionen tilbage til Europa og USA i stedet for at få alt produceret i Kina. 

Ved at reorganisere produktionen med 3D printere og kun producere, når der er brug for det, kan mange fabrikker få genskabt deres konkurrenceevne, påpeger Jérémie Pierre Gay. Den bliver yderligere skærpet, når det lykkes at øge produktionshastigheden på 3D printeren, så det bliver et spørgsmål om minutter i stedet for som hidtil timer at producere et emne, hvilket man arbejder på hos Create It Real lige nu.  

3D printer på alle bilværksteder

Jérémie Pierre Gay nævner bilindustrien som et eksempel på, hvor 3D printeren kan gøre en stor forskel. Med en sådan stående på alle værksteder kan der spares masser af både tid og penge til forsendelse af reservedele, idet værkstederne selv producerer reservedelene på stedet.

- Oven i købet bliver værkstederne i stand til at genskabe for længst udgåede reservedele til gamle bilmodeller. 3D tegningerne får man over internettet, og det er alt, hvad der skal til for at printe en reservedel, siger Jérémie Pierre Gay.

Kan printe med flere materialer

Plast er det materiale, som primært bruges i Create It Reals 3D printer, men den kan printe med flere materialer. Og med nye plastmaterialer på vej takket være ”vidundermaterialet” graphen øges mulighederne drastisk i fremtiden. Der tales ligefrem om revolutionerende nye produkter til f.eks. automobil- og flyindustrien samt inden for forbrugerelektronik. 

Februar 2013

 

Jérémie Pierre Gay
- indehaver af Create It Real.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: