dot_animation
23.6.2024
13:43

Danmarks første nano-fabrik klar til produktion

Teknologisk Institut er klar til storskala produktion af katalytiske nano-partikler til brændselsceller, der kan blive batteriernes højteknologiske afløser

Teknologisk Institut har nu fået etableret Danmarks første fuldskala produktionsapparat til fremstilling af nano-partikler til brændselsceller. Center for Nano- og Mikroteknologi er færdig med at udvikle den første version af en reaktor til pilotproduktion. Processen er udviklet i samarbejde med Aarhus Universitet under projektet MicroPower og medfinansieret af Højteknologifonden.

- Med produktionsfaciliteterne er vi kommet et vigtigt skridt frem mod muligheden for masseproduktion også af brændselsceller. Brændselsceller har en række fordele i forhold til traditionelt opladelige batterier og kan gøre brugen af elektroniske hjælpemidler væsentligt lettere og mere fleksibelt, siger centerchef Leif Højslet Christensen, Center for Nano- og Mikroteknologi, Teknologisk Institut.

Nano-partiklerne fra fabrikken skal indgå som katalysatorelement til brændselsceller til høreapparater. I samarbejde med mikrokomponent-producenterne Sonion A/S og AH Metal Solution A/S samt høreapparat-producenterne Widex A/S og GN Resound A/S arbejder Teknologisk Institut på at udvikle prototypen til en brændselscelle, som skal afløse det traditionelle batteri i et høreapparat. Konceptet er, at brugeren tager høreapparatet ud af ørerne og placerer apparatet i en såkaldt docking station. Her påfyldes automatisk 200 mikroliter metanol eller biometanol på under 30 sekunder. Herefter er der strøm nok til mindst  24 timer.

Et par milliarder små batterier

- Der er over 50 millioner brugere af høreapparater på verdensplan, og der anvendes årligt et par milliarder små batterier til at drive høreapparaterne. Ud over miljøfordelen ved at slippe for batterierne er et høreapparat med brændselsceller meget mere brugervenligt – over halvdelen af brugerne er over 70 år. De har som regel svært ved at skifte batterierne, men et høreapparat med brændselsceller skal blot placeres i en oplader i meget kort tid, siger Leif Højslet Christensen.

I en brændselscelle sker der en direkte kemisk omdannelse af metanol til elektricitet med mikroskopiske mængder af vanddamp og CO2 som eneste spildprodukter. For at en brændselscelle kan fungere, kræver det en katalysator i form af nano-partikler. Det er disse nano-partikler, det er lykkedes for Teknologisk Institut at producere i stor skala.

Næste skridt

Næste skridt er at få indledt en storskala-produktion af selve brændselscellerne. Dette forsøges realiseret i to nye projekter medfinansieret af Højteknologifonden og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse. Partnerne, ud over de allerede nævnte, omfatter forskergrupper på DTU og iNano/ Aarhus Universitet.

- Brændselsceller til høreapparater er kun første skridt i udviklingen. På lang sigt kan brændselsceller på en mere effektiv og miljøvenlig måde afløse de traditionelle batterier i elektroniske apparater og gadgets, siger Leif Højslet Christensen.

Marts 2013

 

Produktionsfaciliteterne er et vigtigt skridt på vej mod masseproduktion også af brændselsceller.

brændselscellerne kan nu blive meget små foto teknologisk institut.jpg - Højre billede 3309x3049

Brændselsceller kan blive meget små.

Foto: Teknologisk Institut.

 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: