dot_animation
23.6.2024
14:2

Fintfølende robotter med kraftstyring

Universal Robots har indbygget en unik kraftstyring i softwaren til sine robotter UR5 og UR10, hvilket gør robotterne i stand til at påvirke et emne med et bestemt pres

At skabe produkter af høj kvalitet kræver stor præcision i produktionen. Derfor gør Universal Robots det nu muligt at få deres fleksible industrirobotter til at tage fat om og håndtere genstande af forskellig størrelse uden at mase dem. Det kan være fødevarer eller produkter, som opbevares i bøjeligt og skrøbeligt emballage. Muligheden for at påvirke et emne med et bestemt pres kan eksempelvis også være nyttig, hvis robotten skal automatisere slibning af emner, der ikke er helt jævne og plane. Kraftstyringen sikrer, at hele emnet bliver slebet ensartet.

Kraften kan defineres i kun én retning eller i flere retninger simultant. Og den gode nyhed er, at det ikke koster robotbrugerne noget som helst at gøre UR-robotter ekstra fintfølende. Her har Universal Robots valgt en helt anden strategi end de fleste robotproducenter, der i højere grad opererer med tilkøb af forskellige features.

Konstant opgradering

- Et af de væsentligste salgsargumenter for vores UR5- og UR10-robotter er den konstante opgradering. Når en robot er købt, får brugerne en stadig strøm af softwareopgraderinger, som giver dem adgang til alle de nye funktioner på de nyeste robotter, der forlader fabrikken. Det giver dem en fremtidssikring på deres investering, siger Kristian Hulgard, Area Sales Manager i Storbritannien og Norden.

Universal Robots demonstrerer kraftstyringen i en opstilling, hvor to robotarme arbejder sammen. Den efterligner måden, hvorpå et menneske kan tage fat om genstande uden at knuse dem. Dette gøres ved at anvende den variable kraft. Flere universiteter har allerede vist interesse for at bruge denne usædvanlige funktion til forskellige forskningsforsøg.

Plug and play

UR5- og UR10-robotarmene er møntet på især små og mellemstore virksomheder, der har brug for lette og fleksible robotter, som kan stå og arbejde klods op af medarbejderne. 

80 pct. af alle solgte UR-robotter kører uden sikkerhedsafskærmning. Robotarmene kan nemt flyttes rundt i produktionsområdet og anvender en plug-and-play-løsning. En enkel brugergrænseflade gør det muligt for medarbejdere uden erfaring inden for programmering at stille dem hurtigt op og betjene dem.

I stedet for en dyr sensorteknologi anvender robotarmene en unik, patenteret teknologi i leddene til at fastsætte kraft og bevægelse. Nytænkningen gør, at robotten prismæssigt kan underbyde andre automatiske løsninger og gør det muligt for selv små og mellemstore virksomheder at automatisere produktionen, hvor det før ville have været utænkeligt.

- Små og mellemstore virksomheder forlanger en kort tilbagebetalingstid. Foruden robottens lave startomkostninger er den også billig i drift og tjener sig som regel hjem på seks-otte måneder, sagde Kristian Hulgard.

Verdens mest innovative

VUR5-robotarmene blev i 2012 kåret som "Verdens mest innovative robot" af The International Federation of Robotics samt IEEE Robotics and Automation Society. Brugere er virksomheder som Lear, Oticon, Bosch, BMW, Scandinavian Tobacco Group, LG, Samsung, LUK, GN Resound og Bajaj.

Marts 2013

 

Pakning af æg med robot fra Universal Robots.

UR5_dobbeltopstilling_RGB.jpeg - Højre billede 3185x3990

Kraftstyringen demon-streres i en opstilling, hvor to robotarme arbejder sammen.

 

 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: