dot_animation
26.5.2024
1:34

Hug til innovationsprocessen

Ny forskning viser, at størstedelen af virksomhederne arbejder forkert med udvikling og innovation 

Det er et velkendt faktum, at krisetider betyder mindre budgetter til de danske udviklingsafdelinger. Men hvis man skal tro den nyeste forskning, så bør danske virksomheder i stedet sætte alle sejl ind på at benytte deres markedsføringsressourcer i deres produktudvikling.

- De fleste virksomheder er af den overbevisning, at marketing ikke har en særlig funktion, og at alle derfor kan gøre det. Som et resultat af dette er marketingafdelingerne i stor nedgang, hvilket man tydeligt kan se i produktudviklingsprocessen. Dette er en overraskende udvikling, da man kan se, at de bedste innovationsvirksomheder giver deres marketingafdeling stor indflydelse i produktudviklingen. Derfor bør det være en klar prioritet for de virksomheder, som ønsker at forbedre deres innovation, at de giver marketingafdelingen et større ansvar i udviklingsprocessen, forklarer professor Peter Leeflang fra Groningen Universitet, som har stået for forskningen. 

Erhvervslivet er enige

Hos Dansk Industri er man enige i forskningen. Her håber man, at virksomhederne vil bruge de markedsføringsuddannede i produktudviklingsprocessen.

- De danske virksomheder har generelt meget fokus på deres innovation, men problemet kan ofte være at få bragt udviklingerne tilstrækkelig hurtigt ind i produktionen. De bedste danske virksomheder forstår at læse forbrugernes behov, i stedet for bare at se på hvad der tidligere har virket, og på den måde kan de høste store gevinster, fortæller forskningspolitisk chef hos Dansk Industri, Charlotte Rønhof.

Netop den markedsbaserede innovation er noget, man roser hos den strategiske design- og innovationsvirksomhed Artlinco. Her har man siden 2001 arbejdet aktivt med at vende innovationsprocessen på hovedet og benyttet sig af markedsinformationerne meget tidligt i udviklingsprocessen. Derved udvikler man produkt og brand på samme tid.

- Undersøgelsen kommer ikke som den store overraskelse for os. Vi har gennem det sidste årti set, hvordan inddragelsen af vores markedsforståelse i udviklingsfasen har båret frugt gang på gang. Vi ser, at mange udvikler et produkt, hvorefter de prøver at stimulere markedets interesse i produktet, hvorimod man har langt større succes, hvis man udvikler produktet med henblik på sit marked, forklarer Søren X. Frahm, som er partner og kreativ direktør hos Artlinco.

Skal være innovative

Den store internationale undersøgelse bliver bakket op af KPMG og Berlingskes danske undersøgelse "ErhversBarometeret" fra 2012, som tydeligt viser, at de virksomheder, der forstår at arbejde med innovation, også er dem, som klarer sig bedst gennem krisen.

- Vi lever i en verden, der hele tiden udvikler sig, og de virksomheder, der formår at arbejde struktureret med innovation, har afgjort de bedste forudsætninger. Det handler om hele tiden at kunne gribe nye muligheder –både i forhold til markeder, produkter og processer – og den udfordring kan være farlig at undervurdere. Undersøgelsen understreger, hvor vigtigt det er at prioritere innovation og understøtte arbejdet på en struktureret måde, siger Kaj Glochau, partner i KPMG.

Ifølge Søren X. Frahm er der da også kun en vej til vækst for det danske erhvervsliv.

- Hvis det danske erhvervsliv tør at satse benhårdt på deres innovation og udvikling, så tror jeg også på, at vi vil stå med en klar fordel i forhold til de udenlandske virksomheder. Man skal huske, at den investering virksomhederne laver i dag, skal ske for at de har produkter at sælge i morgen. Det vigtigste er, at vi ikke dvæler i fortiden, men at vi forbereder os på fremtiden. Så er jeg også sikker på, at det danske erhvervsliv går en lys fremtid i møde, slutter Søren X. Frahm.

April 2013

 

Partner og kreativ direktør hos Artlinco, Søren X. Frahm, arbejder til dagligt med den markedsbaserede innovation.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: