dot_animation
23.6.2024
14:22

Verdens første microRNA medicin

Dansk virksomhed har udviklet en lægemiddelkandidat, der viser en positiv effekt på hepatitis C hos patienter i et klinisk studie

På verdensplan lider 170 millioner mennesker af den alvorlige kroniske sygdom Hepatitis C. Efter flere års forskning har en dansk virksomhed udviklet en lægemiddelkandidat, der viser en positiv effekt på hepatitis C hos patienter i et klinisk studie. Resultatet er publiceret i et af verdens mest anerkendte tidsskrifter, The New England Journal of Medicine.

Den nye lægemiddelkandidat mod hepatitis C hedder Miravirsen og er udviklet af Santaris Pharma A/S. De tidlige stadier i udviklingen blev medfinansieret af Højteknologifonden som et flerårigt samarbejde med Københavns Universitet, Syddansk Universitet og DTU.

- For Santaris Pharma A/S er resultatet et vigtigt skridt på vejen mod et nyt lægemiddel. Det viser samtidig den synergi, der ligger i at dyrke universiteternes videnskabelige ekspertiser og forene dem med virksomhedernes evne til at drive processer fremad, siger CEO for Santaris Pharma A/S, Henrik Stage.

Mere effektiv

Det afsluttede studie varede i fire uger, og Santaris Pharma A/S går som det næste i gang med et større studie over 12 uger. Fokus er rettet mod at udvikle et lægemiddel, som i kombination med et eksisterende lægemiddel mod hepatitis C kan give en behandling, der er meget mere effektiv end den nuværende.

Miravirsen får ekstra opmærksomhed, fordi den er baseret på ny viden om nogle af kroppens mindste biomolekyler, de såkaldte microRNA. Det er første gang i verden, at en lægemiddelkandidat rettet mod microRNA er i klinisk udvikling.

En nøglerolle

- Da Højteknologifonden for syv år siden investerede i at ramme microRNA med oligonukleotider, var tidshorisonten lang og usikkerheden stor. I dag er spæde dyreforsøg afløst af kliniske studier, og teknologien er blandt de mest lovende inden for moderne lægemiddeludvikling. Hvis udviklingen fortsætter med samme fart og retning i de kommende år, vil Danmark komme til at spille en nøglerolle, fortæller Højteknologifondens direktør Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Højteknologifonden har siden 2006 investeret i syv forskningsprojekter inden for microRNA. Med Santaris’ teknologi er det i dag muligt at tænde og slukke for aktiviteten af specifikke microRNA, uden at der opstår uhensigtsmæssige bivirkninger.

Godt 200 mio. kr.

Ud over hepatitis C fokuserer Højteknologifonden også på tarmkræft, prostatakræft, hudsygdomme og neurologiske sygdomme. Det samlede budget for microRNA-forskningen er på godt 200 mio. kroner, hvor halvdelen af investeringerne kommer fra en række virksomheder, universiteter og Rigshospitalet.

Juni 2013

 

Henrik Stage - CEO hos Santaris Pharma A/S.

 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: