dot_animation
23.4.2024
8:51

Ny radrenserrobot til landbruget

Et innovativt samarbejde som det, der har resulteret i Vibro Crop Robotti, sætter en tyk streg under perspektiverne ved at lade virksomheder og forskere mødes omkring nye idéer og markeder, siger Cluster Manager fra Innovationsnetværket RoboCluster

Første skud på stammen til en kommerciel radrenserrobot er resultatet af et innovationssamarbejde mellem to danske virksomheder og forskere fra Syddansk Universitet. Samarbejdet, der peger frem mod en øget brug af robotteknologi i landbruget, tog sin begyndelse i regi af Innovationsnetværket RoboCluster.

En traktor og en radrenser er traditionen tro faste bestanddele, når der skal fjernes ukrudt mellem f.eks. majs eller roer. Men ikke længere. Virksomhederne Kongskilde Industries A/S og Conpleks Innovation har i samarbejde med forskere fra Syddansk Universitet udviklet en konceptmodel på en kommerciel radrenserrobot, hvor både styring, trækkraft og værktøj til ukrudtsbekæmpelse sidder på ét og samme køretøj.

Fremtidens landbrugsmaskine

Vibro Crop Robotti arbejder med fem til ti kilometer i timen – og i den nuværende model op til 2,5 timer på en fuld opladning. Med det ser Ole Green, der er leder af strategisk udvikling hos Kongskilde Industries A/S, en række nye muligheder for brugen af robotter i landbruget.

- Med robotten kan vi indstille hastigheden af redskabets arbejde til det, som giver mening ude i marken. Vi er ikke længere stresset af at skulle arbejde i den hastighed, som en chauffør kører med. Samtidig kan vi lade robotten køre på de tidspunkter, hvor det passer bedst – f.eks. om natten, fortæller Ole Green og tilføjer, at robotten repræsenterer idéen om at lade flere robotter i samarbejde klare det samme arbejde som en traditionel traktor med redskab.

På den måde mister landmanden kun en del af sin arbejdskapacitet, hvis der er nedbrud på redskaberne.

Kommercielt gennembrud

Og spørger man en af forskerne bag udviklingen, er konceptmodellen med til at bringe markrobotter tættere på et kommercielt gennembrud.

- Mit bud er, at vi med Vibro Crop Robotti er tæt på en mere udbredt brug af markrobotter. De fleste landmænd tager gerne ny teknologi til sig, hvis de kan se en gevinst herved, og Vibro Crop Robotti er et godt bud på et produktivt markredskab, som landbruget i dag kan udnytte til at effektivisere ukrudtsrydningen, fortæller Kjeld Jensen, der er Ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, og som har været med i udviklingen helt fra begyndelsen.

Frugtbart samarbejde

Vibro Crop Robotti er succeshistorien om et yderst frugtbart samarbejde mellem private virksomheder og forskere. For udover at mindske både udgifter og udledning af sprøjtegifte i landbruget er Vibro Crop Robotti et forbillede på, hvordan gode resultater og nye muligheder for virksomheder kan opstå gennem et offentligt-privat samarbejde.

- Et innovativt samarbejde som det, der har resulteret i Vibro Crop Robotti, sætter en tyk streg under perspektiverne ved at lade virksomheder og forskere mødes omkring nye idéer og markeder. I RoboCluster, hvor også dette samarbejde tog sine første skridt, arbejder vi dagligt for at skabe nye forbindelser, som kan sætte skub i nye robotteknologiske samarbejder og produkter. Så vi er utrolig glade, når vi ser et så flot resultat som Vibro Crop Robotti – og håber selvfølgelig, at et nyt erhvervseventyr er født, fortæller Bjarke Nielsen, der er Cluster Manager for Innovationsnetværket RoboCluster.

For virksomhederne bag projektet har muligheden for et tæt samarbejde med forskere samt adgangen til den nyeste viden på området for markrobotter været altafgørende for et godt resultat.

- For at gøre et udviklingsprojekt som Vibro Crop Robotti muligt har vi behov for at trække på en lang række forskellige kompetencer og fagdiscipliner, som samtidig skal have en forståelse for, hvorledes det er at arbejde med robotter på marken, hvor forhold og omgivelser konstant ændrer sig. Det har vi fundet i RoboLab på Syddansk Universitet, fortæller Ole Green, som sammen med virksomheden Conpleks Innovation står bag konceptmodellen til Vibro Crop Robotti.

Kortere fra tanke til handling

Hos Conpleks Innovation, der særligt har stået for udviklingen af softwaren og styringen af Vibro Crop Robotti, støtter adm. direktør Tom Simonsen op om vigtigheden af samarbejde med et vidensmiljø som RoboLab.

- For os har samarbejdet været helt afgørende, og det har været med til at gøre afstanden fra tanke til handling kortere. At være tæt på den nyeste viden giver os og vores udvikling nogle erfaringer på et tidligt tidspunkt i udviklingsforløbene. Havde vi selv skullet skabe den viden, ville det have taget meget længere tid, så vi ser muligheden for sådanne samarbejder som muligheden for at reducere tiden fra idé til produkt, fortæller Tom Simonsen.

Viden går begge veje

Viden flyttes dog ikke kun fra universitet til virksomheder. Også den modsatte vej er der gode resultater at høste.

- Virksomhedssamarbejdet er vigtigt for os, da arbejdet med markrobotter og intelligente arbejdsredskaber går på tværs af mange fagligheder – eksempelvis agronomi, design, mekanisk konstruktion, elektronik og robotteknologi. Ved at samarbejde tæt med industrien kan vi trække på mange års erfaring med maskinproduktion, fortæller Kjeld Jensen.

Juni 2013

  En traktor og en radrenser er traditionen tro faste bestanddele, når der skal fjernes ukrudt mellem f.eks. majs eller roer. Men ikke længere.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: