dot_animation
23.6.2024
12:22

Ny batteriteknologi til vindmøller

Med det nye batteri tilføres en ekstra frihedsgrad, der muliggør en forøget indtjening på den enkelte vindmølle

I vindmølleparken i Lem Kær hjælper et stort batteri nu vindmøller til at levere mere strøm under skiftende vindforhold. Det er Vestas, der som den første vindmølleproducent i verden selv opstiller et energilager, som er koblet kommercielt til forsyningsnettet. 

I tre år har Vestas, Aalborg Universitet og Højteknologifonden sammen udviklet metoder, der tillader bedre styring af den øjeblikkelige strøm fra vindmøller uden tab af produceret energi. Nu er integration af den første generations batteriteknologi udviklet og testet med succes.

Med det nye batteri tilføres en ekstra frihedsgrad, der muliggør en forøget indtjening på den enkelte vindmølle. Teknologien er klar til markedet, men alle anlæg skal realistisk set først igennem en optimering i forhold til anlæggets pris, levetid, tilslutning til net og indtjening.

Værdi for forsyningsnettet

- Det har været interessant at få batteriteknologi og vindmøller til at fungere effektivt sammen og skabe værdi for forsyningsnettet. Der venter stadig meget udvikling af både tekniske løsninger og selve kommercialiseringen, men allerede nu kunne batterier, selv i rimelig skala, være med til at afbøde en af elforsyningens udfordringer, nemlig de variable vindforhold, fortæller Philip Kjær, Chef Specialist fra Vestas’ udviklingsafdeling.

Fra Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik fortæller professor Remus Teodorescu:

- Projektet har dramatisk øget vores viden om, hvad der påvirker batteriers levetid. Levetid er ikke mindst kritisk i denne type anvendelse sammen med vindmøller, hvor op- og afladning sker meget hyppigt. Den videnskabelige succes er nu omsat til en række vigtige forskningspublikationer og har også ført til deltagelse i EU-projekter, der vil bringe vores forskning videre.

Et stort potentiale

Projektet blev sat i gang i 2010 efter en bevilling fra Højteknologifonden, som har leveret halvdelen af budgettet på i alt 30 millioner kroner.

- Det er vigtigt at udvikle teknologier, der reducerer behovet for kraftværker baseret på fossile brændsler. At man har vist, at der kan opbygges et driftsikkert system med batteriteknologi koblet til vindmølleparker er meget positivt. Det har et stort potentiale, fortæller direktør for Højteknologifonden, Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Selvom det stadig udestår at finde lønsomme løsninger til lagring af energi i langt større mængder, har projektet nået sit mål – at underlægge vindmølleparker og batterier et fælles energistyringssystem.

Juli 2013

 

Nyt stort batteri hjælper vindmøller til at levere mere strøm under skiftende vindforhold.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: