dot_animation
19.3.2024
8:38

Mål din menneskelighed

Jeg er forundret over, at danske svineproducenter og supermarkedskæder tilsyneladende stædigt holder fast i at oversælge og til tider lyve direkte overfor danske forbrugere

Af Jonathan Løw

Fremtidens reklamebureauer og marketingchefer skal måle deres brands’ menneskelighed. Det skal ske som led i erkendelsen af, at vinderne fremover bliver de virksomheder, der er i stand til at fornemme de grundlæggende menneskelige bekymringer og ønsker og tale til dem på en kreativ, bæredygtig og frem for alt human måde.

Jeg er forundret over, at danske svineproducenter og supermarkedskæder tilsyneladende stædigt holder fast i at oversælge og til tider lyve direkte overfor danske forbrugere. Som eksempel herpå kan jeg nævne brands som ”Bornholmergrisen”, ”Go’e Gris” og ”Antonius”, der alle er navne, som skal foranledige forbrugerne til at tro, at grisene har haft det ekstra godt.

Den seneste dækning i de danske medier har påvist, at kreative betegnelser som ”velfærdskød”, ”landkyllinger” og ”smagen af trivsel og kvalitet” i virkeligheden er rent marketingspin. Supermarkedskæden Lidl tog det skridtet videre og påstod, at de solgte ”stegeflæsk fra Vilstrupgård”, hvilket viste sig at være direkte løgn. Marketingafdelingen kunne således bekræfte, at man havde valgt navnet, fordi det klingede dansk, selvom Vilstrupgård aldrig havde eksisteret og udelukkende var et smart marketingpåfund.

Sig sandheden

Fremtiden tilhører da heller ikke disse til tider lidt for smarte marketingstrategier. På linje med førende marketingguruer som Philip Kotler, Seth Godin og Simon Sinek advokerer jeg for en strategi, der i stedet handler om transparens, autenticitet, menneskelighed og at turde erkende såvel styrker som svagheder.

Jeg har udviklet værktøjet Human Score-card som et redskab til danske marketingfolk og bureauer. Idéen er i første omgang at reflektere over, hvorvidt ens nuværende kommunikation scorer højt på de menneskelige værdier. Dette er første skridt i en større bevægelse, som vi ser rundt omkring i verden, hvor brands bevæger sig fra produktmarkedsføring til kundefokus og nu er på vej imod det, Philip Kotler har kaldt et værdi- og fællesskabsfokus.

Fremtidens vindere

Der er en række ting, som vil karakterisere fremtidens vindere indenfor markedsføring:

Personlighed. Det kunne være Innocent Drinks eller helt bogstavelig talt den nye Coca Cola kampagne med navnene på flaskerne.

Menneskelighed. Det er brands, der tør erkende, at de begår fejl. De ligner os mennesker mere.

Meningsfyldthed. Det er brands, der har en større fortælling om, hvorfor de findes.

Lydhørhed. Det er brands, der sætter deres interessenter i centrum og co-creater med dem. Jeg kalder det at ”Listen Louder”.

September 2013

 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: