dot_animation
26.5.2024
1:3

Ny 3D teknologi producerer
eksportkød af høj kvalitet

Danish Meat Research Institute på Teknologisk Institut har udviklet en avanceret robot, som giver mere ensartede og præcise udskæringer af svinekamme

I fremtiden bliver det lettere for de danske slagterier at levere mere ensartede og kundetilpassede produkter til eksportmarkederne. Danish Meat Research Institute (DMRI) på Teknologisk Institut har i et unikt samarbejde mellem maskinfabrikken Attec og slagterierne Tican og Danish Crown udviklet en ny avanceret robotskæremaskine, som med utrolig høj præcision kan tilskære fedtlaget på svinekamme. Resultatet bliver mere ensartede produkter af højere kvalitet og med mindre spild.

- Med den nye automatiserede teknologi er det lykkedes at få udviklet en avanceret skærerobot, som på langt sigt vil være med til at fastholde produktionen af højt specialiserede slagteriprodukter i Danmark. Robotten er et godt eksempel på, at vi i Danmark udvikler verdens mest avancerede slagteriteknologi, som skaber arbejde i de små og mellemstore virksomheder i den danske maskinindustri, siger centerchef Jens Ulrich Nielsen fra DMRI, Teknologisk Institut.

Fire sekunder pr. svinekam

På de danske slagterier har udfordringen hidtil været, at slagteriarbejderen manuelt har skullet vurdere tykkelsen på fedtlaget på svinekamme til f.eks.  backbacon til det engelske marked. Den nye robot computergenererer i stedet et præcist 3D-billede af hver enkelt svinekam og fastlægger, hvor kød og fedt mødes. Herefter udskærer et patenteret knivsystem, bestående af otte individuelle knive, automatisk svinekammen. Processen går lynhurtigt – robotten bruger kun fire sekunder på hver svinekam.

- Den nye 3D-afsværingsrobot giver os en meget højere fleksibilitet i produktionen. Vi kan nu levere den ensartethed, som vores kunder på eksportmarkederne efterspørger. Allerede nu kan vores engelske kunder konstatere en markant kvalitetsforbedring på vores backbacon. Selv om råvarerne – de enkelte svin – kan være meget forskellige, så kan vi nu skabe et bedre og mere ensartet slutprodukt med mindre spild. Det giver os større fleksibilitet og er med til at forbedre danske slagteriers konkurrenceevne på høj kvalitet, siger fabrikschef Tom Nielsen fra slagteriet Tican FreshMeat i Thisted.

International opmærksomhed

3D-afsværingsrobotten er udviklet og installeret på slagteriet Tican i Thisted, og Danish Crown er ved at få installeret maskiner på deres slagterier rundt om i Danmark. Desuden har den tiltrukket stor opmærksomhed internationalt. Projektet er finasieret af Svineafgiftsfonden.

Robotten er udviklet i samarbejde mellem Danish Meat Research Institute, DMRI på Teknologisk Institut, maskinfabrikken Attec og slagterierne Tican og Danish Crown. Ingen svinekamme er ens og derfor er form og spæktykkelse forskellig hver gang. For at robotten kan skære præcist, er der brug for at robotten kan tage 3D-billeder af fedtlaget på hver enkel svinekam.

November 2013 

 

Robotten bruger kun fire sekunder på hver svinekam.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: