dot_animation
6.12.2023
13:15

Innovativ adfærd
og 80 pct. markedsandel
på verdensplan 

Dansk Mink Papir A/S lancerede i 2004 FIX-2 konceptet, som i dag genererer ca. halvdelen af omsætningen

Det begyndte med en opfindelse. Taneposer til minkavlere – poser af papir, der bruges med det formål at fjerne mest muligt fedt og fugt fra minkskind og i dag sælges over hele verden i et tocifret antal millioner. Siden er det gået slag i slag. Nye produkter er kommet til, eksisterende er blevet videreudviklet. Innovation i rendyrket form. Hos Dansk Mink Papir A/S beskriver man det selv med ordene ”vækst skabt gennem innovativ adfærd”, hvor trådene samles i et såkaldt Produktforum. 

Med innovation som en fast bestanddel af hverdagen har virksomheden, der holder til i Borbjerg ved Holstebro, udviklet sig til at blive den førende leverandør af semi- og fuldautomatiseret pelsningsudstyr og diverse hjælpemidler og –artikler til minkbranchen med en markedsandel på verdensplan på ca. 80 pct. 

En udvikling, som accelererede kraftigt i 2004, da Dansk Mink Papir A/S lancerede FIX-2 konceptet. 

- Ca. halvdelen af vores omsætning ligger på FIX-2 konceptet. Uden det havde der nok ikke været en virksomhed her på stedet i dag. I hvert fald slet ikke i den størrelse og med det potentiale, vi har nu, siger salgsdirektør Henrik Palsgaard. 

Sparer 75 pct. af lønomkostningen 

FIX-2 er et komplet system til håndtering af minkskind i pelserier og indebærer en automatisering, som gør, at der kan spares helt op til 75 pct. af lønomkostningen, der tidligere var forbundet med pelsningen. Hvor syv-otte mand før kunne klare 30-40 skind i timen, kan to mand med FIX-2 nu klare omkring 200 skind i timen.    

- Dertil kommer, at man får færre fejl og mere skind ud af det. Det sidste er ikke mindst vigtigt for minkavlerne, fordi minkskind afregnes for hver seks centimeter. Og med FIX-2 strækkes skindene med en kraft på 150 kg mod tidligere kun 35 kg. Medvirkende til, at der kan bruges mere af hvert skind, er også, at man ikke længere skal bruge hæfteklammer til fiksering af skindene. Hæfteklammerne ødelagde den nederste del. I dag holdes skindene fast ved hjælp af en særlig holdepose, fortæller Henrik Palsgaard og tilføjer, at FIX-2 konceptet har gjort hele pelsningsprocessen lettere, ensrettet den, så minkavlere og pelserier uden større besvær kan sætte nye folk ind i arbejdet. 

10 retssager om året 

FIX-2 konceptet, der består af en række maskiner og kan kombineres med  ”togsystemet” FIX-Monorail, som transporterer skindene rundt, får løbende et face lift, en opdatering. Stort set hvert år sker der en fornyelse og videreudvikling for at holde forspringet til konkurrenterne rundt om i verden, som hele tiden bider Dansk Mink Papir A/S i haserne for at få en bid af kagen. 

- Vi har patent på konceptet, men må ofte forsvare det i retssalen. 10 sådanne retssager om året er ikke usædvanligt. Man kan sige, at vi agerer ud fra to forløb. Det defensive forløb, hvor vi forsvarer patentet i retten. Og det offensive, hvor vi udvikler os hurtigere end vores konkurrenter, siger Henrik Palsgaard. 

Som nævnt er Dansk Mink Papir A/S inde på næsten alle markeder verden over med FIX-2 konceptet. Kun det kinesiske marked volder problemer, som gør, at det er svært at få fodfæste. Men der arbejdes på at gennembryde ”den kinesiske mur”, og Dansk Mink Papir A/S har således etableret sig med en afdeling i Nanjing i Kina. 

Ny tanepose på vej 

Også taneposerne, der blev lanceret i 1987, har undergået en stor udvikling. I dag fremstilles de som faconlimede poser med perforering og V-udskæring. En ny, som kan suge endnu mere fedt ud af skindene, er på trapperne – FIX-Absordry hedder den.   

Januar 2012

FIX-2 konceptet har gjort pelsningen af mink lettere.

  DSC_0004.JPG 1827x

Salgsdirektør Henrik Palsgaard (t.h.) sammen med udviklingsdirektør Thomas Hedegaard.

207603.jpg 815x

FIX-2 konceptet består af en række maskiner – her en tanemaskine. 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: