dot_animation
29.3.2024
8:38

En stærk hånd
til gigtplagede

Offentligt-privat samarbejde om brugerdreven innovation skal hjælpe mennesker med svage hænder og håndled til at kunne præstere kraft- og pincetgreb på højde med ikke-gigtramte

Der er hjælp på vej til gigtplagede mennesker, som har svært ved at holde om og holde fast i ting på grund af manglende og stadig svindende kræfter i hænderne. Helt bogstaveligt er der brug for en stærk hånd, og det er også navnet på et projekt, der har været undervejs siden 2007 og bygger på offentligt-privat samarbejde om brugerdreven innovation.

Siden kimen blev lagt for fem år siden på et seminar om brugerdreven innovation og udvikling af hjælpemidler til forskellige patientgrupper, bl.a. gigtpatienter, har projekt ”Den Stærke Hånd” gradvist taget fart – gennem hele forløbet med brugere tæt på udviklingen – og er i dag fremme ved en 2. generations Mock Up. Klar til nye tests og en ny runde med brugere.

- Idéen med hjælpemidlet ”Den Stærke Hånd” er, at mennesker med gigt i hænder og håndled skal kunne trykke på betjeningspanelet med egen kraft og aktivere hjælp, så de kan præstere kraftgreb på højde med ikke-gigtramte. Løfte en gryde f.eks. Og desuden udføre et såkaldt pincetgreb, der eksempelvis bruges, når man skal åbne en pålægspakke ved hjælp af en snip i det ene hjørne, fortæller Jesper Allan Hansen, der driver firmaet bag ”Den Stærke Hånd”, Invencon ApS, sammen med Hans Jørgen Pedersen. Et firma, som er stiftet i 2010 med det formål at forske og udvikle inden for hjælpemidler til mennesker med svage hænder og håndled og har til huse i Mads Clausen Entrepreneur Park på Als.

Blive på arbejdsmarkedet længere

- Målet er at gøre brugerne mere selvhjulpne, gøre dem i stand til at blive på arbejdsmarkedet længere og give dem øget livskvalitet. Det er tanken at lade ”Den Stærke Hånd” indgå tidligt i sygdomsforløbet og således forhindre, at der sker overbelastning og opstår egentlige skader, siger Jesper Allan Hansen videre og forklarer, at ”Den Stærke Hånd” skal spændes fast på brugerens underarm ved hjælp af et armbånd. Med 2. generations Mock Up’en er vægten blevet næsten halveret, griberen har fået en ny facon, og betjeningen er blevet mere fleksibel.

NOVI, der bl.a. hjælper innovative iværksættere med kapital og viden via det statsstøttede innovationsmiljø NOVI Innovation A/S, er medejer af Invencon ApS, og andre partnere i projektet er Center for Hjælpemidler og Kommunikation, Kong Christian X’s Gigthospital, IPU – Institut for Produktudvikling, Linak A/S, SPIRE Center på Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet, Sønderborg Kommune, Tønder Kommune og ergoterapeutuddannelsen på University College Syd. Desuden støttes projektet af Syddansk Vækstforum, Region Syddanmark og EU’s Regionalfond.

Èn pct. af verdens befolkning

I forbindelse med patentansøgning for grundprincipperne i ”Den Stærke Hånd” blev 16 af 17 ”claims” (krav) godkendt i EU-regi, hvilket understreger, at ingen andre til dato har valgt at satse på dette marked. Et marked, som udgør ca. én pct. af verdens befolkning (med en leddegigt-diagnose). I Danmark drejer det sig om ca. 35.000 mennesker.

- Men også mange andre har besvær med at bruge hænderne, blot af andre årsager. På et tidspunkt bliver de også en målgruppe for os. I første omgang satser vi alene på de gigtramte, siger Jesper Allan Hansen og pointerer, at der i det videre forløb ligger en stor udfordring i at gøre ”Den Stærke Hånd” så billig, at alle med behov for hjælpemidlet får råd til at købe det. Det forudsætter en pris på ikke over 10.000 kr., vurderer han.

Salgbart produkt i 2014

Udviklingsprojektet forventes afsluttet i sommeren 2013, hvorefter der skal arbejdes med at finde den optimale løsning for produktionen af ”Den Stærke Hånd”.

- Vi forventer i 2014 at stå med et salgbart produkt, som vi kan sende på markedet. Først herhjemme og i Tyskland, men planen er at distribuere det verden over, siger Jesper Allan Hansen.

April 2012

 

”Den Stærke Hånd” som 2. generations Mock Up – skal hjælpe gigtplagede mennesker.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: