dot_animation
26.5.2024
0:33

Sådan klarer vi bedst
at stå op og arbejde 

Med gelé-sålen Liqua Care undgås trætte og ømme fødder og ben, og efter 10 års udviklingsarbejde har ProBody Medical ApS nu også lanceret et skosortiment med denne sål ”indbygget”

Han vil ændre vores – og ikke mindst mange ergoterapeuters – opfattelse af, hvordan vi og vores fødder bedst klarer at stå op og arbejde i mange timer om dagen. Traditionel tænkning foreskriver bløde og støddæmpende sko, men efter 10 års udviklingsarbejde har Henning Schøsler, direktør og indehaver af  ProBody Medical ApS, en anden opfattelse heraf.

- Vi skal stå med øget svaj og fleksibel fodbevægelse. Så undgår vi fødder, der hæver, undgår at få trætte og ømme fødder og ben, fortæller Henning Schøsler, der i 2002 tog patent på gelé-sålen Liqua Care til brug i al slags fodtøj, og som i marts 2012 lancerede et sortiment i sko med sålen ”indbygget” som en fast bestanddel.

- Varme, øget tryk i vener, væskeansamlinger – det er nogle af de problemer, der opstår ved gående og stående arbejde og forårsager øget vævstryk og hævning af fødder og ankler. Det vi oplever som trætte og ømme fødder. For at imødegå det og opnå den nødvendige lindring kræves der en trykaflastning, og netop trykaflastning og forbedret venepumpefunktion har vi dokumentation for, at man opnår med Liqua Care-sålen. Ydermere ved vi fra reaktioner fra brugere, at det virker, siger Henning Schøsler.  

Forsøg med væsker

Han var inspireret af skoindlæg med flydende væske, primært vand, og de gode resultater fra brug af disse, da han tog fat på at udvikle gelé-sålen. Problemet med at bruge vand var, at væsken fordampede og efterfølgende gav en ustabil gang.

- Det, der var brug for, var en væske, der holdt samme mængde. Desuden skulle den cirkulere langsomt og ”forsinke” trykket fra hæl til tå for at give tæerne tid til at sprede sig. Vi lavede forsøg med væsker, kiggede på retningsstabilitet og fordeling af væske i sålen, idet det var vigtigt at få trykket fordelt over et større område. Bl.a. skulle vi forholde os til, at 60-70 pct. af trykket ligger i hælen, og at tæerne skal kunne ”gribe fat”, hvorfor der ikke skulle være væske ved tæerne. Vi fandt frem til den rigtige gelé, og vi fik sålen indrettet, så væsken styres i anatomiske kanaler og bevæger sig efter fodens form, hvilket giver retningsstabilitet og forhindrer sideudskrid. Desuden indeholder vores sål dobbelt så meget væske som andre skoindlæg med flydende væske, forklarer Henning Schøsler

Liqua Care-sålen har skum på undersiden og skind på oversiden for at ligge mere fast i skoen, og der er blevet arbejdet meget med svejsningen af sålen. Det er altafgørende, at sålen ikke lækker, understreger Henning Schøsler.    

Videnskabeligt testet

Gennem årene er sålen blevet testet til stående arbejde i en række virksomheder, og der foreligger en rapport fra den anerkendte tyske læge i arbejdsmedicin, Professor Dr. Med Dr. Ing. Habil Wilfried Diebschlag fra Institut for Ergonomi ved universitetet i München. Desuden er sålen blevet videnskabeligt testet på diabetikere i Storbritannien, og derigennem er der skabt bevis for, at den kan forebygge sårdannelse under fødderne hos diabetikere og dermed risikoen for senere amputationer. Testen, der blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ”British Journal of Diabetes and Vascular Disease” i starten af 2012, viste, at trykket i forfoden – én af årsagerne til diabetikersår – blev reduceret med 21,5 pct. og iltindholdet i blodet forbedret med 5 pct. 

Udvikler nye gelétyper

- Siden starten i 2002 har vi fortsat arbejdet med at udvikle nye gelétyper, bl.a. mere tyktflydende til ekstreme behov for trykaflastning, og det har været naturligt også at se på mulighederne for at gøre gelé-sålen til en del af sko fra starten. Det ville være den fulde løsning på problemerne med trætte og ømme fødder at indbygge den i sko i stedet for kun at sælge den som indlæg, siger Henning Schøsler og fortsætter:

- Derfor har vi netop lanceret et sortiment af sko med denne intelligente væske-teknologi indbygget. I første omgang i form af komfortsko og sko specielt til diabetikere, som vi præsenterede på skomessen i Bella Center i marts i år og så småt er i gang med at introducere i Tyskland. Skosortimentet giver os en ny mulighed for at komme ud i verden og erobre markedsandele.

Forskånet for efterligninger

Liqua Care-sålen, der produceres på fabrikker i Danmark og Tyskland, bliver primært solgt i Vesteuropa, men også i USA, Canada og enkelte steder i Østeuropa og Fjernøsten har man fået foden indenfor. Salget foregår via agenter og distributører.

- Indtil nu har vi været forskånet for efterligninger, hvilket nok ikke mindst skyldes den dokumentation og holdbarhed, vi kan præstere. Det er klart vores største konkurrencefordele, for dem kan ingen andre matche, siger Henning Schøsler.

April 2012 

 

Trykaflastning og forbedret venepumpe-funktion har ProBody Medical ApS dokumentation for, at man opnår med Liqua Care-sålen.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: