dot_animation
23.6.2024
13:6

Dansk opfindelse har revolutioneret måden at lave høreapparater på

Den computerstyrede laserteknologi, der er udviklet af Widex A/S, anvendes i dag af stort set alle, som producerer skaller til høreapparater

Høreapparater og tilhørende ørepropper skal passe helt perfekt til brugerens øre for at være behagelige og sikre den bedste lyd. Frem til 1990 krævede det manuelt præcisionsarbejde og gentagne tilpasninger, men med den danske høreapparatproducent Widex’ opfindelse af den computerstyrede laserteknologi, CAMISHA, blev processen forbedret markant.

Så markant, at Widex er blevet tildelt en pris for opfindelsen – European Inventor Award 2012, som Den Europæiske Patentorganisation, EPO, står bag.

- CAMISHA-teknologien anvendes i dag af stort set alle, der producerer skaller til høreapparater, fordi den har gjort fremstillingsprocessen lettere og mere præcis. Det er en opfindelse, der har haft stor betydning for branchen, fortæller Jan Tøpholm, CEO i Widex A/S.

Teknologien gør det muligt at fremstille høreapparater, der er både mindre end før, mere behagelige at have på og fungerer bedre.

CAMISHA er en forkortelse for Computer Aided Manufacturing of Individual Shells for Hearing Aids. Først scannes et aftryk af høreapparatbrugerens øregang i en 3D-laserscanner. Herefter overføres data til en 3D-model, som gør det muligt at designe en ideelt formet individuel skal, der passer præcist til brugerens øre. Skallen bygges derefter op lag på lag ved hjælp af laser i et bad bestående af flydende akrylmateriale. Hvert lag har en tykkelse på kun 0,1 mm.

Et af mere end 150 patenter

Patentet på CAMISHA er blot et af mere end 150 patenter på nytænkende teknologi, som Widex A/S ligger inde med. Virksomheden står blandt andet også bag verdens første digitale i-øret høreapparat og en ny trådløs teknologi, WidexLink, der gør det muligt for høreapparater at kommunikere med hinanden og med forskellige accessories som for eksempel TV og mobiltelefoner.

- Høreapparatindustrien er meget konkurrencepræget, og derfor er det vigtigt, at vi hele tiden styrker vores udviklingskapacitet og opretholder vores teknologiske forspring. Nomineringen til European Inventor Award understreger vores innovationsevne og viser, at vi gør en forskel for høreapparatbrugere i hele verden, siger Jan Tøpholm.

Cirka 40 pct. af alle høreapparater i verden er i dag udviklet her i landet, hvilket understreger, at Danmark har en førende position på dette marked.

Maj-juni 2012 

 

CAMISHA-teknologien har gjort fremstillingen af høreapparater lettere og mere præcis.

gph000008.jpg - Højre billede 2094x 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: