dot_animation
26.5.2024
2:37

Idéer kommer ud af stilhed

Potentialet til at innovere er i os alle, og redskabet, vi skal bruge, er at ”placere os” i nuet, siger Chris Norre, indehaver af firmaet Mind Business

Stilhed. Det er et banalt redskab, men det virker, når det gælder innovation. Vi skal lære at trække vejret ned i maven og være stille, for idéer kommer ud af stilhed. Vi skal gøre stilhed til en integreret del af at innovere. ”Ud af hovedet og ned i mavefornemmelsen”, lyder opfordringen fra Chris Norre, cand. mag. i filosofi og idræt fra Københavns Universitet og indehaver af firmaet Mind Business.

Med andre ord: Vi skal en tur tilbage i sandkassen.

- Innovation er en medfødt egenskab, en medfødt drivkraft. Potentialet til at innovere er i os alle. At innovation i dag har fået en særlig værdi skyldes, at det er en del af fundamentet for at udvikle vores samfund, men det, der ofte sker, er, at ordet innovation begrænser os. Og der er det så, at vi skal en tur i sandkassen. Børns legeunivers er ubegrænset. De bruger fantasien. Deres leg udspringer fra naturen, har ikke ord påhæftet og har ikke de kasser, som vi voksne putter alting i. Børn er i nuet. Først når de begynder at lære, at to plus to er fire, og at de ikke falder ind i de voksnes verden, hvis de siger noget andet, skal de til at bruge hovedet for at forstå innovation – forstå det, der var naturligt i dem, i os alle, engang, siger Chris Norre og fortsætter:

- Ligesom barnet i sandkassen, der putter sand op i næsen, spiser sand og gør alt muligt andet end det, voksne mener, man skal bruge sand til, skal vi træde ud af vores kasser og ikke lade os begrænse af noget for at kunne innovere. Det skal komme spontant, og redskabet, vi kan bruge, er at ”placere os” i nuet.  

Helt ned i bunden af U’et

Chris Norre ser den såkaldte ”Teori U”, udviklet af den tysk-amerikanske ledelsesforsker Otto Scharmer, som et godt billede på innovation i den form, han anbefaler.

- Ved at vælge den korteste vej mellem to punkter – at gå direkte fra den ene spids af U’et til den anden, at gøre som vi plejer – downloader vi fortidens problemer og løsninger og bruger dem på nutidens og fremtidens problemer. Er der meget innovation i det? Især for mange ingeniører kan det være svært at træde uden for deres interessefelt. Men det er man simpelthen nødt til at gøre. Vi skal helt ned i bunden af U’et og kravle op på den anden side for at komme frem til en anden løsning for fremtidens leder- og organisationsudvikling, innovation, strategiplanlægning osv. Ned i sandkassen og mærke efter, hvad der kommer ud af det. Løsrive os fra fortid og fremtid. Være til i nuet. Stoppe med at bruge hovedet og downloade vaner, siger Chris Norre og tilføjer: 

- I stedet for skal vi bruge hjertet, åbne det og mærke efter, hvad der sker i hjertet på os. Det er her, iværksættere hiver den gode idé frem og laver en prototype ud af den.

Gør det i gruppe

At gøre det sammen, i gruppe, er den mest effektive måde at lave innovation på, påpeger Chris Norre.

- Det er i gruppen, at stilhed bliver et godt redskab. Jeg anbefaler at lære meditationsteknik, sidde med lukkede øjne og bare være sammen uden at skulle noget, uden at skulle være noget og uden at skulle bidrage med noget, for det spænder ben for innovation. Ved at meditere er man sammen med sig selv uden at presse sig selv. På den måde afkoder man magtrelationer, fjerner roller, masker og positioner – alt det, der begrænser os. Og befinder sig til sidst i et innovativt rum, hvor alle er lige. Befinder sig i nuet. Der hvor innovation har sit udspring, slutter Chris Norre.

Hans firma, Mind Business, leverer ydelser og kurser, der har til formål at styrke arbejdsprocesser og lederkvaliteter og at forbedre trivsel og worklife balance.

Maj 2012 

  "Innovation er en medfødt egenskab, en medfødt drivkraft. Potentialet til at innovere er i os alle", siger Chris Norre.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: