dot_animation
26.5.2024
1:30

Verdens første trådløse fiberoptiske iltmåler

Loligo Systems, der leverer udstyr til bioforskning, kan fejre 10 års jubilæum med endnu et resultat af mange års innovation

Der er fart over feltet hos Loligo Systems, der efter 10 år stadig har fuld gang i produktudviklingen og i denne tid arbejder på lancering af verdens første trådløse fiberoptiske iltmåler. Udviklingen har betydet ansættelse af to nye medarbejdere i år, så staben i dag tæller fem medarbejdere samt en ad hoc agent i Kina. Netop denne vækst og de positive resultater har ført til, at dagbladet Børsen har udnævnt Loligo Systems som gazellevirksomhed for andet år i træk.

Virksomheden opstod i 2002 som et spin-off fra Aalborg og Københavns Universitet. Ejerleder Jannik Herskin drev virksomheden hjemmefra de første år og flyttede herefter ind i Agro Business Park i Tjele i 2006. Forretningskonceptet er udvikling og salg af forskningsudstyr til respirations- og adfærdsmålinger hos laboratoriedyr. Produkterne er primært software, instrumenter, sensorer samt målekamre til iltforbrugsmålinger i væsker hos mikroorganismer, fisk eller krebsdyr. 

Markedsledende på verdensplan

Loligo Systems er markedsledende på verdensplan inden for udstyr og software til fysiologiske samt adfærdsmæssige målinger på dyr, der lever i vand. I løbet af de sidste år havde virksomheden 97% eksport og har nu kunder i mere end 40 lande. Loligo Systems fik bl.a. en rekordstor ordre til Kina sidste år, og ansættelsen af en agent i Shanghai skal være med til at styrke virksomhedens position på det kinesiske marked. Jannik Herskin fortæller, at et af de kommende tiltag i forhold til Kina er at få en kinesisk version af Loligo Systems hjemmeside.

Lancering af nyt måleinstrument

I løbet af det sidste år har virksomheden udviklet på et nyt trådløst instrument, som kan måle ilt ved hjælp af fiberoptiske sensorer, dvs. følere der kan måle ilt i væsker eller gas. Det er verdens første trådløse fiberoptiske iltmåler på markedet, og prototypen er i øjeblikket ved at blive testet i laboratoriet.

- Det giver nogle spændende perspektiver for os, da det betyder, at vi nok inden for nogle år kommer til at køre alt trådløst, hvilket giver en masse fordele, når man arbejder med vand og hidsige miljøer. Det betyder også, at vi skal i gang med at lave helt ny software og helt nye dataopsamlingssystemer osv. og dermed tænke forretningen og kundetilgangen på en helt ny måde, fortæller Jannik Herskin.

Udover at være revolutionerende rent teknisk formår den nye trådløse iltmåler også at sænke prisen på iltmålinger generelt.

Nye markeder

Loligo Systems laver primært udstyr til bioforskning, men et nyt forretningsområde er industrier, der begynder at anvende fisk i deres tests af nye fremmedstoffer og medicin frem for at bruge mus og rotter. Ved hjælp af særlig software bestemmes dyrenes adfærd automatisk ud fra videooptagelser, og ud fra analysen kan man finde ud af, om der er en effekt af et bestemt stof eller ej.

- Udover iltmåleren er et andet af vores fokusområder videoanalyse af dyreadfærd. Det hidtil største stykke software, vi har udviklet, blev lanceret her i foråret. En god kunde i Paris bruger det f.eks. i forbindelse med skizofreni, hvor de bruger rotter som dyremodel, og det bruger man jo meget inden for udvikling af medicin og forskning i psykiske sygdomme, såsom skizofreni, alzheimers osv., fortæller Jannik Herskin, der ser frem til at udvikle virksomhedens kerneområder yderligere de næste 10 år.

Oktober 2012

 

Verdens første trådløse fiberoptiske iltmåler.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: