Ekstremt tynde sandwichelementer i højstyrkebeton
Tre førende danske aktører inden for betonteknologi, produktion og byggekomponentdesign har udviklet det nye Connovate-system
Nyskabende. Sådan beskrives et nyt byggesystem bestående af ekstremt tynde sandwichelementer i højstyrkebeton, som er udviklet af arkitektfirmaet Arkitema i samarbejde med produktionsvirksomhederne Ambercon og Contec. I sig selv usædvanligt, at et arkitektfirma indgår i den slags samarbejde med producenter, men mest usædvanlig er dog Connovate-systemet, der er resultatet af to års intens udviklingsarbejde og vurderes til at have et stort potentiale ikke blot i Danmark, men også globalt.
Som gruppe repræsenterer de tre virksomheder nogle af Danmarks førende aktører inden for betonteknologi, produktion og byggekomponentdesign, og med lanceringen af første generation af Connovate-systemet medio oktober 2012 er man nået langt i projektet, der støttes af højteknologifonden. Men anden generation, som skal være klar om et år efter den afsluttende afprøvning og dokumentation, bliver endnu bedre, lover lover Rolf Kjær, arkitekt m.a.a. og kreativ leder af innovationsafdelingen hos Arkitema, Arkitema Concepts.
- Vi ville gerne tage alle fordele fra både det lette og det tunge byggeri med over i det nye system, ligesom vi skulle forholde os til, at der bliver flere og flere lavenergibyggerier. Svaret på lavenergi har hidtil primært været en trækonstruktion, men organiske materialer har det ikke så godt med fugt. Derfor skulle vi finde en måde at kombinere et uorganisk materiale med højstyrkebeton i sandwichelementer til ydervægge, fortæller Rolf Kjær og fortsætter:
Fra 72 cm til 35 cm tykkelse
- Connovate består af en 30 mm bagvæg, en højeffektiv kerne af skumisolering og en 20-30 mm forvæg, og i stedet for de 72 cm tykkelse, som en normal ydermur med isolering skal have for at opnå en k-værdi på 0,083 og således leve op til kravene til passivt byggeri, kan man opnå det samme med en tykkelse på kun 35 cm. Ved at skære halvdelen af vægtykkelsen bliver der mere nytteareal. De sparede kvadratmeter svarer til, at man i et almindeligt enfamiliehus får et helt børneværelse forærende.
Og dertil kommer flere andre fordele, påpeger Rolf Kjær.
- Håndteringen bliver lettere og kan klares med mindre kraner på byggepladsen, fordi elementerne vejer mindre. Der kan transporteres tre-fire gange så mange elementer ad gangen, hvilket giver en CO2-besparelse. Og der bliver en stor materialebesparelse og dermed yderligere en reduktion af CO2-udledningen. Samlet set forårsager byggeri 40 pct. af al CO2-udledning med beton og elementer som den store synder, så Connovate-systemet må siges af være særdeles CO2-venligt, siger han.
Æstetisk smukkere
Også æstetisk smukkere byggeri har været et mål med projektet, og den højstyrkebeton, man bruger i Connovate-systemet, er kendetegnet ved at være ekstrem stærk, at kræve et tyndere lag og at være tæt i strukturen, hvilket gør, at den patinerer smukkere og giver en smukkere overflade.
- Støber man på en helt glat overflade, opnår man en finish nærmest som marmor, siger Rolf Kjær.
Tre produktlinjer
Undervejs i projektet, hvor der er blevet arbejdet på alle niveauer fra udvikling af højstyrkebeton, brandsikring osv. til udarbejdelse af produktionsprocesser, blev der ikke blot udviklet én, men rent faktisk tre produktlinjer. Ud over Connovate-systemet (”behovet for sådanne tyndere, lettere og højisolerende betonelementer er vokset konstant, mens vi har været i gang”, indskyder Rolf Kjær) har man paralleludviklet efterisoleringspaneler, som man også forventer sig meget af, og ”low cost housing” til tredjeverdenslande i form af en enkel måde at fremstille elementer på.
- Lige nu er vi ved at udvikle en containerfabrik, en mobil produktionsenhed, som gør det muligt at bruge lokale råvarer og lokal arbejdskraft og kan opføres med brug af simpelt håndværktøj. Det færdige byggeri kan suppleres med solceller, vandopsamling osv. Vi arbejder for tiden i Sydafrika, hvor vi er involveret i udvikling af flere boligområder, fortæller Rolf Kjær.
En rustfri stålfuge er også på vej som endnu et resultat af projektet. Den er ved at blive testet, men allerede nu ved man, at den er æstetisk pænere end hidtil kendte fuger, har længere holdbarhed og er hurtigere at montere.
Testbyggeri
Et testbyggeri, hvor der fokuseres på Conovate-systemets styrke og isoleringsevne, er ved at blive opført i Hasselager ved Aarhus. Brabrand Boligforening får her 75 lavenergiboliger. Første etape af byggeriet bliver færdigt omkring jul i år og resten til sommer i 2013.
- Det er ret fantastisk at forestille sig, at vi her i landet kan få én- og toetagers rækkehuse, som stort set ingen energiudgifter har. Takket være solceller og god isolering producerer disse boliger mere energi, end de forbruger til opvarmning, siger Rolf Kjær.
Også den første prøvevilla bygget i det nye system står klar. Koncepthuset Villa Vid er opført i Tranbjerg.
Licensaftaler
Connovate-systemet skal bringes ud til hele Europa. Idéen er at indgå licensaftaler med producenter i de forskellige lande.
- P.t. har vi fem patentansøgninger på Connovate og den nye stålfuge liggende til godkendelse, siger Rolf Kjær.
Oktober 2012
|
|
Verdens første byggeri i de nye tynde sandwich-elementer i højstyrke-beton – 75 lavenergi-boliger i Hasselager.
Rolf Kjær - leder af innovationsafdelingen Arkitema Concepts.
|