dot_animation
23.6.2024
13:17

Intelligent fugleskræmsel

Med Adaptive Animal Management System, AniMan, kan store tab af afgrøder forhindres

AniMan, Adaptive Animal Management System, er et innovativt system til bortskræmning af vildt i marker, et såkaldt intelligent fugleskræmsel. Her tales der ikke om et fugleskræmsel i den traditionelle forstand, men derimod en intelligent kasse, der ved hjælp af akustisk registrering kan opdage tilstedeværelsen af vildt og skræmme disse bort, hvis de er i konflikt med menneskelige aktiviteter. Det kan f.eks. være i forbindelse med landbrug, boligområder, lufthavne osv.

I nogle dele af landet, bl.a. i Vest- og Sønderjylland, oplever landmænd store problemer med kortnæbbede gæs og bramgæs, som kommer i kæmpe flokke og spiser vintersæden fra markerne. Dette scenarie kan markerne ikke overleve i længden, og resultatet af de invaderede marker er store markskader og tab af afgrøder. Et problem, som AniMan-systemet kan være med til at minimere.

Akustisk registrering

- Systemet kan opfange vildtets tilstedeværelse ved hjælp af akustisk registrering, som sker på baggrund af dyrets lyd, f.eks. kontaktkald mellem fugle, og herefter kan det skræmme vildtet væk. Bagefter måler systemet, om den ønskede effekt er opnået. På den måde kan man undgå, at dyrene gradvist vænnes til bortskræmningen, som ofte er et problem med eksisterende systemer på markedet. Ligeledes kan systemet sikre, at vildtet ikke skræmmes bort, hvis der ikke er behov for det, siger direktør i Wildlife Communication Technologies og Ph.d.-studerende Kim Arild Steen. 

Værdifuldt samarbejde

Ophavsmændene bag AniMan-systemet er ud over Kim Arild Steen biolog Ole Roland Therkildsen og tidligere seniorforsker, Ph.d. Ole Green fra Aarhus Universitet.

Wildlife Communication Technologies er et spin-off fra Aarhus Universitet, hvor idéen til konceptet blev udviklet under et tværfagligt klyngeinitiativ under Technology Transfer Office. Udviklingsarbejdet er sket i samarbejde mellem Institut for Ingeniørvidenskab og Institut for BioScience.

Trestjernet Europa nyhed

AniMan er blevet kåret som trestjernet Europa nyhed og er med på Agromek, der finder sted i MCH Messecenter Herning den 27.– 30. november 2012.

- Det er vigtigt for os at snakke med de enkelte landmænd for at høre, hvordan de oplever konflikter med vildt, siger Kim Arild Steen.

Oktober 2012

 

Flyvende bramgæs ved Ballum Enge, hvor Wildlife Communication Technologies kørte forsøg i foråret 2012.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: