dot_animation
26.5.2024
1:22

Superlaser afslører organiske fingeraftryk

En ny laser med den største infrarøde bølgelængde nogensinde er skabt i Danmark

Et fælles forskerteam fra Århus Universitet, DTU og virksomheden NKT Photonics har udviklet en laserkilde med verdens største infrarøde bølgelængdeområde. Ingen har tidligere kunnet fremstille infrarødt laserlys i de bølgelængder og over så stort et bølgelængdeinterval.

Det åbner store muligheder for at bruge infrarødt laserlys indenfor både landbruget, kræftdiagnostik og militæret.

Selve laserlyset kan ikke ses med det blotte øje. Kun ved at holde varmefølsomt papir op foran lyskilden vil den afsætte spor på papiret. Men ved at rette laserlyset mod for eksempel fødevarer kan man – ved at analysere det lys, der sendes tilbage – få en lang række svar meget hurtigt.

- Alle fødevarer har et organisk fingeraftryk, som man kan aflæse med denne laser. Og dermed kan vi hurtigt kontrollere, hvilke fødevarer der er fordærvede, og hvilke der ikke er. Vi behøver ikke længere tage prøver og sende dem til tidskrævende analyser på et laboratorium først, fortæller udviklingschef hos NKT Photonics, Christian Vestergaard Poulsen.

Helt andre muligheder

Professor Søren Keiding fra Aarhus Universitet ser også helt andre muligheder for lyskilden.

- Med denne lyskilde kan vi også analysere jorden og se, hvilken ernæringstilstand jorden har. Sætter man lyskilden på en traktor, vil man med det samme kunne analysere jorden og finde ud af, hvor den skal have gødning, og hvor der ikke skal gødes. Uden at skulle sende prøver til et tidskrævende laboratorium først.

Men også indenfor kræftdiagnotik kan laseren med det infrarøde lys bruges til at identificere celler, der med tiden vil udvikle sig til kræft.

- Ved at udsætte vævsprøver for dette infrarøde lys kan man få oplysninger om, hvorvidt cellerne i vævsprøven med tiden vil udvikle kræft eller ej. Ganske simpelt ved at lyse på dem med det brede infrarøde lys, fortæller professor Ole Bang fra DTU i Lyngby.

Blænde varmesøgende missiler

Også militæret har opdaget fordelene ved den nye lyskilde. Den er nemlig i stand til at blænde varmesøgende missiler. Ved at rette det infrarøde laserlys mod missilerne kan man få dem til at ændre kurs. Det har allerede været testet i både Danmark og i udlandet.

Der er foreløbig udviklet en færdig prototype, som står hos NKT Photonics i Birkerød. Virksomheden vurderer selv, at den har vundet to års forspring for konkurrenterne, der arbejder på at udvikle den samme lyskilde. Dermed står NKT Photonics nu med et produkt med store kommercielle muligheder. Ikke mindst i udlandet.

November 2012

 

Den nye superlaser vandt Højteknologifondens PasteurPris 2012. Her modtager projektleder og Ph.d. hos NKT Photonics, Lasse Leick, prisen.

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: