Hele virksomheden med i ny innovationsafdeling
Alle medarbejdere bliver interviewet med henblik på at gøre Gaia Solar A/S bedre og mere gearet til innovation
En mindre, ekstremt travl og hastigt voksende virksomhed med en – i forhold til virksomhedens størrelse – massiv satsning på innovation er den korte version af ”rigets tilstand” hos Gaia Solar A/S i Hvidovre. Her mod slutningen af 2012 kan virksomheden så småt begynde at gøre status over året, hvor solceller for alvor fik deres gennembrud, og konstatere, at der er sket en fordobling af både antal medarbejdere og omsætning.
Men fokus er også rettet mod fremtiden.
En innovativ oprustning blev skudt i gang tidligere på året med ansættelsen af Anders Sørensen som R/D & Innovation Manager. Han har en fortid som bl.a. innovationsagent hos Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) og har fået til opgave ikke blot at opbygge en decideret innovationsafdeling, men også at skabe en innovationskultur, som alle medarbejdere i virksomheden bekender sig til.
- Gaia Solar har haft gang i innovation i mange år. Det er en del af virksomhedens DNA. Det er noget, vi brænder for. Det er det, som adskiller os fra andre. Men nu har vi taget skridtet fuldt ud og etableret Gaia Solar Innovation, fortæller Anders Sørensen, der allerede har sin første medarbejder i afdelingen, en ingeniør, og er klar til at søge den næste, måske en arkitekt.
Skal facilitere innovation
Gaia Solar Innovation skal facilitere innovation og forretningsudvikling og være en platform for samarbejde med virksomheder og vidensinstitutioner.
- Vi udforsker hele tiden nye komponenter til solceller, henter de bedste hjem fra hele verden og begynder at innovere derudfra. Vi er hurtige til at teste og prøve det nye af, typisk over fem-seks måneder, og efterfølgende implementere det i vores produkter. Som en lille spiller på markedet tager vi gerne nichéopgaver, dem de store ikke gider, og er klar til at udfordre standardprodukterne, siger Anders Sørensen og tilføjer:
- Fokusområder for vores innovation bliver nye produkter, nemmere og hurtigere installation af solceller, reduktion af ressourceforbrug, design og æstetik, arkitektur og integration i nyt byggeri, serviceydelser, forretningsmodeller, barrierer af enhver art (tekniske, markedsmæssige, oplevede osv.). Ikke mindst vil vi arbejde meget med anden formgivning end den, vi kender i dag – bl.a. trekantede og kvadratiske solceller. Desuden vil vi se på systemløsninger til eksempelvis montering på carporte, involvering af kunderne i installationsarbejdet som en slags ”medbyg” osv., osv.
Ekstern funding
Ekstern funding af innovationsprojekter, eksempelvis i form af midler fra energistøtteordninger, bliver også et vigtigt arbejdsområde i Gaia Solar Innovation. Som en mindre virksomhed har man ikke ubegrænsede ressourcer. I forvejen er satsningen på innovation af en størrelse, som en langt større virksomhed kunne være stolt af.
Den kommende tid skal Anders Sørensen i gang med at interviewe alle medarbejdere i Gaia Solar og gennem den interne undersøgelse forsøge at finde ud af, hvordan man bliver bedre og mere gearet til innovation, hvilke kompetencer man skal satse på og udvikle på langt sigt.
Innovationsprofil
- Hvor gode er vi, hvor skal vi sætte ind osv.? Det sætter vi fokus på med henblik på at udarbejde en innovationsprofil, som vi efterfølgende vil lave hvert år. Efter en årrække kan vi benchmarke egne innovationsevner op imod andre virksomheders. Samtidig skal vi finde frem til et ”fælles sprog” for innovation i Gaia Solar. I dag er der forskellige opfattelser af innovation blandt medarbejderne og på tværs af afdelingerne, siger han.
Virksomheden har historisk set eksporteret ca. 15 pct. af sin produktion til Sverige, Norge og Holland. En endnu større eksportandel vil også være en kærkommen effekt af Gaia Solar Innovation, slutter Anders Sørensen.
November 2012
|
|
2012 er året, hvor solceller for alvor fik deres gennembrud, og Gaia Solar A/S fordoblede både antal medarbejdere og omsætning.
Anders Sørensen – R/D & Innovation Manager hos Gaia Solar A/S. Herunder: Solceller på to andre måder – arkitektonisk tilpasset byggeriet.
|