dot_animation
23.6.2024
13:9

Dansk robotteknologi imponerer

Svejserobot fra Inrotech bryder med alle hidtidige måder at anvende og betjene svejserobotter på inden for værftsindustrien

Danske Inrotech har formået at løse en kendt problematik med svejserobotter, som verdens førende skibsværfter og robotleverandører hidtil ikke har kunnet løse. Senest har det vakt stor interesse hos den koreanske skibsbyggergigant, Samsung.

Interessen for Odense-virksomhedens svejserobot skyldes, at robotten bryder med alle hidtidige måder at anvende og betjene svejserobotter på inden for værftsindustrien. Inrotechs løsning svejser 40 procent hurtigere end manuelle svejsere, og den kræver ingen forudgående roboterfaring eller programmørviden at betjene.

Svejserobotten bevæger sig på en enkel modulbygget skinne, der kan forlænges, så den kan nå steder, der ellers ville være svært tilgængelige. Ved hjælp af indbyggede sensorer kan robotten selv identificere emnet, kombinere og skalere opgaven efter behov og efterfølgende svejse efter de fastlagte forskrifter og med stor ensartethed. 

Kan betjene op til fire robotter

- Den bagvedliggende programmering med et simpelt brugerinterface betyder, at operatøren kan nøjes med tre til fire tastetryk for at betjene robotten. Der er ingen komplicerede programmeringskoder, og operatøren behøver hverken manuelt at tildele robotten opgaver eller at overvåge den. Derfor kan operatøren betjene op til fire robotter på en gang, forklarer Flemming Jørgensen, ejer og direktør i Inrotech, og fortsætter:

- Opstår der fejl eller behov for service, så kører vores robot selv i en serviceposition, hvorefter den vender tilbage og starter der, hvor den blev afbrudt. Det betyder, at vores kunder kan spare en del på udgifter til personaleuddannelse i forhold til betjening og overvågning af robotten.

Samsung og Hyundai viser interesse

Hos skibsbyggergiganten Oshima Shipyard var man blandt de første til at se fordelene ved Inrotechs svejserobot, og her har man implementeret den danske robotløsning. Også Europas største leverandør af svejsemaskiner, KEMPPI, har vist stor interesse og har indgået et teknologisk samarbejde med Inrotech.

Interessen for en dansk softwareløsning hos en asiatisk skibsgigant er banebrydende, da det er sjældent set, at robotteknologi importeres fra Europa til Asien. Koreanske Samsung har indtil videre også haft deres forbehold.

- Til at starte med fortalte Samsung, at de selv har en meget stor robotafdeling, og derfor vil de under ingen omstændigheder købe robotter udefra. Efterfølgende har Samsung været inde at kigge på vores corporate website, hvorefter de har meldt ud med en stor interesse i at se vores svejserobot, fortæller Flemming Jørgensen, der havde besøg af både Samsung og Hyundai på virksomhedens stand på udstillingen Offshore Korea 2012.

Vil etablere sig i Sydkorea

For et år siden havde Flemming Jørgensen kun tre mand ansat. I dag er der tolv. Det seneste halvandet år er forespørgslerne strømmet ind til trods for, at Inrotech hverken har haft tid eller evne til at markedsføre sig selv og den unikke svejserobotløsning.

- Inden for de seneste 36 måneder er forretningen udvidet med eksport til Japan, Tyskland og Rumænien, og i øjeblikket forhandler vi om kontrakter i både Holland og Frankrig. I Brasilien er vi ved at indgå en forhandleraftale, og i Sydkorea har vi indgået et samarbejde med en lokal kontakt om en fast etablering i landet, så vi kan komme ind på de største koreanske skibsværfter, fortæller Flemming Jørgensen.

November 2012

 

Inrotechs svejserobot-løsning svejser 40 procent hurtigere end manuelle svejsere.d7go--InrotechFlemming.jpg - Højre billede 378x558

Flemming Jørgensen – ejer og direktør i Inrotech. 

 

Støt MagasinetInnovation.dk med en donation - klik her.

Læs også: